Papír, ami nélkülözhetetlen

Még néhány hónapig lehet értékesíteni lakást energiatanúsítvány nélkül, 2012 elejétől azonban már kötelező lesz az okmány beszerzése. A bizonyítvány jövő évtől nemcsak ilyenkor, hanem egy évnél hosszabb bérbeadás esetén, illetve a nagyobb alapterületű állami tulajdonú középületekre is kötelezővé válik. Nem kell viszont dokumentum a műemléki védettségű épületre és a nem fűtött ingatlanra (garázs, nyaraló) sem. Nem szükséges továbbá az irat elkészíttetése öröklés vagy ajándékozás esetén sem. Eddig ilyen jellegű igazolást nem volt kötelező kiállítani hazánkban. Az első eset, amelyben ezt megkövetelték, az augusztus közepén kiírt, és villámgyorsan lekötött energetikai pályázat volt, amelyen lakóingatlanok komplex energetikai felújításához lehetett pénzhez jutni.

A tanúsítvány az energiafelhasználás, a mérete és egy sor egyéb jellemző alapján kategóriákba sorolja a lakóingatlanokat, amely annak értékét is befolyásolja. Önmagában azonban az irat beszerzése is pénzbe kerül, igaz, ennek árát többé-kevésbé rendelet szabályozza. Ez azt írja elő, hogy az energiatanúsítvány elkészítése munkaóránként nem lehet több 5500 forintnál, ugyanakkor nincs maximálva, hogy egy-egy igazolás elkészítésére mennyi időt lehet szánni. Erre többletként jöhetnek az egyéb költségtérítések, mint a kiszállási díj vagy akár a fénymásolás díja.

Két eset létezik, amikor legfeljebb két munkaórát lehet elszámolni a készítésnél. Az egyik az új építésű épület, hiszen ott a tervezés során már egyszer elvégezték a szükséges számításokat. A másik a többlakásos épület egy-egy lakása. Ilyenkor a tanúsítást a jogszabály értelmében a rendelkezésre álló tervrajzok és számlák alapján kell elvégezni.

Az energiatanúsítvány egyben javaslatot is tartalmaz a lakás energiafelhasználásának javítására, amennyiben az épület nem éri el a C kategóriát (az A+ a legmagasabb szint). A vonatkozó törvény szerint a javaslatnak az épület rendeltetését, műszaki állapotát figyelembe vevő költséghatékony megoldásra kell irányulnia, és figyelemmel kell lennie a reális megvalósíthatóságra is. A C besorolás egyébként már elfogadható szintnek minősül, a szakemberek szerint ugyanakkor hazánkban átlagnak a G és a H kategória tekinthető, miközben a lista az I betűnél fejeződik be.

A tanúsítvány egyébként tíz évig érvényes, ha közben semmi nem változik a lakáson, amit a számításnál figyelembe vettek. Ez a társasházaknál jelenthet bonyodalmat, hiszen ott egy-egy lakás meglévő energiatanúsítványa felhasználható az egész épület okmányának kiállításához. Ha viszont tíz éven belül bármelyik lakó változtat (például nyílászárót vagy gázkazánt cserél), az egész épület bizonyítványa érvényét veszti.

Erdősi Csaba, Magyar Nemzet

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
E-mail cím:
Témakör:
KÉRDÉSE MERÜLT FEL?
Az alábbi mezők segítségével egyszerűen és gyorsan felteheti azt:
Név:
Telefon:
E-mail cím:
Témakör:
Kérdés: