EU villamosenergia-piacok összekapcsolása

Igen, az elképzelés teljesen valós. 2011. augusztus 24-én a cseh-szlovák-magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolására alakított projekt Irányító Csoport jóváhagyta a létrehozandó piacintegráció főbb alapelveit és a szervezeti, felelősségi és jogi felépítését, továbbá megerősítette a piac-összekapcsolás elindítására kitűzött 2012 második negyedévére vonatkozó céldátumot.

A cseh-szlovák-magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolását célzó projekt Irányító Csoportja Pozsonyban ülésezett augusztus 24-én, hogy megtárgyalja a projekt legújabb eredményeit és a kapcsolatos fejleményeket. A három érintett villamosenergia-tőzsde a COSMOS-t választotta a piac-összekapcsoláshoz használandó algoritmusnak. Ez a rendszer kompatibilis a közép-nyugat európai (CWE) és az északnyugat európai (NWE) régiókban használt megoldásokkal, így biztosított az európai belső villamosenergia-piachoz (IEM) való csatlakozás. Az algoritmus bevezetésének jelenlegi állapota és a várható megállapodások az ütemtervben meghatározottak szerint alakulnak. Az átviteli rendszerirányítók megerősítették, hogy a piac-összekapcsolás során alkalmazott határkeresztező kapacitásszámítást koordinált módon fogják végezni. Az összes érdekelt fél együttműködésének eredményeként az Irányító Csoport elfogadta a másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolásának átfogó koncepcióját leíró tervet.

A PowerBroker.hu Kft. véleménye szerint az európai belső villamosenergia-piac (IEM) létrehozásának folyamata ki oda fog vezetni, hogy adott esetben egy magyar vállalkozás, vagy lakossági fogyasztó is vételezhet energiát mondjuk pl. egy olasz, vagy egy német szolgáltatótól. Ezen feltételezésünket alátámasztja, hogy azon túl, hogy első körben a cseh, szlovák és magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolásra kerülnek, ezzel párhuzamosan a közép-nyugati európai- (CWE), és az északnyugat európai (NWE) régióhoz is csatlakozunk az NWE piac-összekapcsolás 2012. végére tervezett beindításakor.

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
E-mail cím:
Témakör:
KÉRDÉSE MERÜLT FEL?
Az alábbi mezők segítségével egyszerűen és gyorsan felteheti azt:
Név:
Telefon:
E-mail cím:
Témakör:
Kérdés: